ما را دنبال کنید

Search
Close this search box.

تمیز کردن ناخن‌ های کثیف، مراحل گام به گام و نحوه مراقبت روزانه

تمیز کردن زیر ناخن های دست و پا

هر نوع آلودگی یا کثیفی زیر ناخن عمل مهمی در بیماری ها ی ناخن است. برای جلوگیری از تجمع کثیفی و کاهش میکروب‌ها یا میکروبیوم ناخن لازم است علاوه بر استفاده از شوینده‌ها، ضدعفونی کننده های مخصوص دست و پا از ابزارهای تخصصی تخصص ناخن مانند تمیز کننده زیر ناخن هم استفاده کرد. البته انجام مانیکور یا پدیکور منظم در مراکز تخصصی زیبایی و سلامتی ناخن به این موضوع کمک بسیاری می‌کند. در این مطلب روش‌هایی ساده برای تمیز کردن کثیفی زیر ناخن دست و پا و مراقبت های روزانه مورد نیاز در این خصوص را بررسی می‌کنیم.

نحوه تمیز کردن ناخن‌های کثیف دست

خاک، روغن موتور، آلودگی‌های ناشی از فعالیت روزمره به مرور در زیر ناخن جمع می‌شوند و ظاهری سیاه رنگ  ایجاد می‌کنند. این آلودگی‌ها هنگام دست زدن به مواد غذایی، چشم‌، دهان یا گوش به‌راحتی قابل انتقال هستند و موجب بیماری‌های باکتریایی مختلف می‌شوند. بنابراین به محض مشاهده این کثیفی‌ها در زیر ناخن لازم است مراحل زیر را انجام دهیم:

۱.شستن دست‌ها با شوینده مخصوص

مرحله اول در مشاهده هر نوع کثیفی زیر ناخن، شستشوی دست‌ها با صابون یا مایع مخصوص است. این مواد شوینده چربی‌ها و آلودگی‌ها را تا حد زیادی از بین می‌برند.

۲. استفاده از دستمال‌های مرطوب‌کننده

در مرحله بعد نقاط کمتر در دسترس مانند زیر ناخن‌ها و اطراف کوتیکول را باید با استفاده از دستمال‌های مرطوب‌کننده و ضد باکتری نرم، پاک کرد.

۳. استفاده از چوب کوتیکول

چوب‌های مخصوص عقب راندن کوتیکول وسیله مناسب برای بیرون آوردن آلودگی‌های زیر ناخن است. برای انجام این کار به آرامی و با دقت برای چند دقیقه کوتاه زیر ناخن‌ها را تمیز کنید. البته برخی افراد از برس‌های مخصوص ناخن هم برای این کار استفاده می‌کنند. هر چند توصیه به استفاده از چوب‌های یک‌بار مصرف کوتیکول است، با این حال در صورت استفاده از برس ناخن، حتما بعد از هر بار استفاده آن‌را تمیز و ضد عفونی کنید. زیرا احتمال درگیری ناخن با عفونت باکتریایی در استفاده مداوم از برس بسیار بالا است.

۴. قرار دادن ناخن‌ها در آب ولرم

بعد از انجام مراحل قبلی، برای حدود دو دقیقه دست‌ها یا پاهای خود را در آب ولرم قرار دهید. با این کار باقیمانده کثیفی‌ها از زیر ناخن خارج می‌شوند.

۵. استفاده از مرطوب‌کننده و روغن کوتیکول

در نهایت بعد از خشک کردن کامل دست‌ها، با استفاده از مرطوب‌کننده، روغن بادام، روغن نارگیل یا روغن مخصوص کوتیکول ناخن و اطراف آن را کاملا نرم کنید.

مراقبت روزانه برای تمیز نگاه داشتن ناخن دست

اما همیشه نباید منتظر کثیف شدن زیر ناخن و تمیز کردن آن شد. ناخن بخشی از بدن است که باید به تمیزی و سلامت آن به‌عنوان یک روتین روزانه توجه کرد. موارد زیر نکات مهم و ضروری در مراقبت همیشگی ناخن‌ها است در قسمت دستور العمل جامع مراقبت از ناخن برای داشتن ناخن های سالم و زیبا، می توانید بیشتر درباره این موارد بخوانید:

مراقبت های روزانه برای تمیز نگه داشتن ناخن دست

۱. ناخن‌های خود را کوتاه نگاه دارید.

کثیفی و آلودگی در زیر ناخن‌های کوتاه کمتر جمع می‌شود. بنابراین صبح یا عصر و در زمان مناسب ناخن‌ها را چک کرده و در صورت لزوم آن‌ها را کوتاه کنید. برای درگیر نشدن با مشکل عفونت ناخن، هیچ‌گاه ناخن‌گیر خود را با دیگری به اشتراک نگذارید.

۲. به شستشوی دقیق ناخن‌های خود توجه کنید

هنگام شستشوی روزانه دست‌ها، توجه کنید که زیر ناخن‌ها هم به درستی پاک می‌شوند. در صورتی‌که فعالیت روزانه‌تان به‌شکلی است که در تماس مستقیم با آلودگی، روغن یا موارد مشابه قرار دارد، از شوینده‌های ضد باکتری یا دارای الکل استفاده کنید. در حین انجام این کار حتما توجه کنید که نوک انگشتان و ناخن‌هایتان کاملا شسته شوند.

۳. دست‌های خود را خشک کنید

خشک کردن دست‌ها احتمال عفونت ناخن را به حداقل می‌رساند. زیرا قارچ‌ها و عوامل بیماری‌زای ناخن در محیط مرطوب راحت‌تر رشد می‌کنند. ضمن اینکه مانع نرم شدن بیش از حد ناخن هم می‌شود.

۴. استفاده از مرطوب‌کننده را در روتین روزانه خود قرار دهید

استفاده از مرطوب‌کننده دست یا روغن مخصوص کوتیکول از خشک شدن و لایه لایه شدن ناخن و نواحی اطراف آن جلوگیری می‌کند. این کار علاوه بر نرم کردن این نواحی، مانع بلند شدن احتمالی کناره‌های ناخن و مشکلات بعدی مانند عفونت احتمالی می‌شود.

۵. ناخن‌ها را با وسایل مخصوص کوتاه کنید

برای کوتاه کردن ناخن یا نواحی برآمده کناری آن حتما از ناخن‌گیر یا قیچی تمیز استفاده کنید. عادت به جویدن ناخن یا کناره‌های آن علاوه بر آسیب به ناخن و  دندان، باعث انتقال باکتری‌ها به ناخن یا دهان می‌شود.

۶. از تقویت‌کننده ناخن و مکمل مناسب استفاده کنید

اگر فعالیت روزانه شما به شکلی است که در معرض آب قرار دارید، لازم است استفاده از ویتامین‌ها و مکمل بیوتین را در دوره‌های مشخص در برنامه خود قرار دهید. توصیه متخصصان مصرف دو یا سه عدد کپسول یک میلی‌گرمی بیوتین به‌مدت شش ماه است. البته این کار لازم است با نظر پزشک باشد، به‌خصوص اگر باردار هستید.

۷. استفاده از پاک‌کننده‌های ناخن را به حداقل برسانید

خانم‌ها باید توجه داشته باشند که استفاده مداوم از پاک‌کننده‌های ناخن مانند استون، به مرور لایه‌های ناخن را از بین می برد. بنابراین سعی کنید مصرف این مواد را به حداقل برسانید.

۸. از دستکش استفاده کنید

برای انجام کارهای روزانه یا فعالیت‌هایی که احتمال آسیب به ناخن وجود دارد، حتما از دستکش مخصوص استفاده کنید. این کار مانع شکنندگی، لایه لایه شدن و در نهایت عفونت ناشی از ضربات می‌شوند.

مراحل تمیز کردن کثیفی ناخن پا

تمیز کردن ناخن‌ها پا کمی دشوارتر از ناخن‌های دست است. رعایت نکات و مراقبت‌های روزانه زیر در این خصوص بسیار کمک می‌کند:

مراحل تمیز کردن ناخن ها و کثیفی زیر انها

۱.پاهای خود را به‌صورت روزانه بشویید

لازم است به شکل روزانه پاها، انگشتان و ناخن‌ها را با آب و شوینده مخصوص بشویید. علاوه بر این  بهتر است از اسفنج یا دستمال برای تمیز کردن اطراف ناخن‌های پا استفاده کنید.

۲. پاهای خود را در آب ولرم قرار دهید

اگر هر روز دوش نمی گیرید، قرار دادن پاها در آب ولرم و شوینده به تمیز شدن کثیفی زیر ناخن‌های پا کمک می‌کند.

۳. ناخن‌ها را بعد از شستشو کوتاه کنید

بعد از شستشوی روزانه، در صورت نیاز ناخن‌ها را کوتاه کنید. انجام این کار بعد از خیس کردن ناخن‌ها به دلیل نرم شدن آن‌ها بسیار راحت‌تر و بهداشتی‌تر است. البته در صورتی‌که درگیر با مشکل یا بیماری ناخن پا هستید، بهتر است به مراکز تخصصی زیبایی و سلامت ناخن برای کوتاه کردن مراجعه کنید.

۴. انگشتان و ناخن پا را به‌طور مرتب از لحاظ سلامتی چک کنید

بررسی ناخن‌های پا از لحاظ پوسته پوسته شدن، قرمزی، تورم، رنگ غیر طبیعی باعث جلوگیری از آسیب شدید پا و عفونت احتمالی می‌شود. همچنین بهتر است کف پای خود را نیز از نظر سلامتی، ضخیم شدن، داشتن پینه، پوسته شدن بررسی کنید.

مراقبت از ناخن‌ها فعالیتی ساده اما ضروری

تمیزی و سلامت ناخن‌های دست و پا نقش مهمی در سلامت کل بدن دارد. هر چند این عضو از بدن کمتر مورد توجه روزانه قرار می‌گیرد، اما هر مشکل احتمالی عفونی در آن می‌تواند سلامت کل بدن را تهدید کند. بنابراین بهتر است با انجام مراقبت‌های روزانه ساده و در صورت نیاز مراجعه به مراکز تخصصی سلامت و زیبایی ناخن از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرد.

مرجع:

healthline

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Stay in the loop

مشاوره رایگان