درد ناخن یکی از مشکلات رایجی است که معمولا در حالت عادی عوارضی ندارد. اما در برخی مواقع طولانی شدن آن به همراه تغییر رنگ، تورم و التهاب نشانه مشکلی جدی است که باید آنرا به سرعت درمان کرد. اگر جزو آن دسته افراد هستید که این مشکل بیش از یک هفته در ناخن پا یا انگشت شما طول کشیده است، در این مطلب مهمترین دلایل و نحوه درمان آن را بیان میکنیم.
درباره درد ناخن
در بیشتر موارد درد ناخن نشانه یک بیماری جدی نیست و بیشتر این درد ناشی از مشکلات موقتی مثل آسیبهای موضعی یا تحریک است. این دردها بدون هیچ درمان بعد از مدتی برطرف میشوند و عارضه ماندگاری ندارند. اما در برخی مواقع که شکل ظاهری و رنگ آن به شکلهای غیر معمول درآید و تورم و التهاب آن به مدت طولانی ادامه داشته باشد، نیاز به درمان دارد. زیرا در بیشتر موارد ناشی از یک عفونت جدی است که در صورت عدم رسیدگی و گسترش مشکلات جدی سلامتی مانند تب یا درد مفاصل ایجاد میکند.
علل رایج درد ناخن: چه عواملی باعث ایجاد درد در ناخنها میشوند؟
شش عامل به شرح زیر باعث ایجاد درد در ناخن است.
۱.عفونت باکتریایی ناخن (پارونیشیا)
این نوع عفونت به دلیل ورود باکتری به بستر یا کوتیکول ناخن ایجاد میشود. پارونیشیا بهعنوان یکی از شایعترین عوامل درد ناخن با علائم دیگری مانند تورم و قرمزی انگشت به خصوص در اطراف کوتیکول همراه است. همچنین ممکن است ضخامت ناخن به شکل غیر عادی افزایش یابد یا چرک و خون از اطراف آن خارج شود.
۲. عفونت قارچی ناخن (اونیکومایکوزیس)
عامل ایجاد این عفونت، قارچ است و در اثر آن علاوه بر ایجاد درد، رنگ ظاهری ناخن زرد یا سفید میشود. ضخیم شدن، جدا شدن از بستر وخرد شدن ناخن از سایر نشانههای این عفونت است.
۳. ناخن فرو رفته در گوشت
این حالت در اثر کوتاه کردن بیش از حد ناخن یا پوشیدن کفشهای تنگ بوجود میآید. فرو رفتن کنارههای ناخن در گوشت با نشانههایی مانند تورم، درد، قرمزی همراه است که در صورت عدم درمان میتواند عفونت ایجاد کند. در قسمت فرو رفتگی ناخن در گوشت، از پیشگیری تا درمان، مفصلا درباره این موضوع صحبت شده است.
۴. آسیب فیزیکی
در زیر هر ناخن عصبهای بسیاری وجود دارند که هر نوع آسیب فیزیکی باعث تحریک آنها و ایجاد درد و کبودی میشود. متداولترین آسیبهای فیزیکی، افتادن اجسام سنگین بر روی ناخن، گیر کردن لای درب یا ضربههای شدید است. در صورت آسیبهای شدید حتی ممکن است بخش کبود شده جدا شود و ناخن مجدد رشد کند.
۵. جویدن ناخن
برخی افراد عادت به جویدن پوست اطراف ناخن و کوتیکولهای آن را دارند. این عادت علاوه بر ایجاد قرمزی، خونریزی و دردناک کردن ناخن، خطر عفونت را نیز افزایش میدهد. در قسمت جویدن ناخن، عوارض و راههای ترک آن اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
۶. بیماریهای خاص
برخی بیماریهای خاص خود ایمنی مانند پسوریازیس باعث شکننده شدن و ایحاد حس ضربان دردناک در ناخن میشوند. همچنین ناخن افرادی که تحت شیمی درمانی قرار دارند، به مرور نازک و شکننده میشود. این افراد به مرور با ظاهر شدن بستر ناخن احساس درد، حساسیت و تورم میکنند.
علائم هشداردهنده: چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتیکه همراه درد یکی از نشانههای زیر بروز کرد، لازم است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنیم:
- درد فزاینده و عدم بهبود آن بعد از یک هفته
- آسیب دیدن بستر ناخن
- افزایش تورم، سرخی ناخن
- احساس گرمای زیاد در اطراف بخش آسیب دیده
روشهای درمان درد ناخن
در هر حالتی درد ناخن آزار دهنده است و برای تسکین آن باید چارهای اندیشید. بر حسب اینکه علت درد کدامیک از شش مورد اشاره شده باشد، روشهای مختلفی برای درمان آن استفاده میشود.
ناخنهای فرو رفته در گوشت، آسیب فیزیکی، جویدن ناخن
بهترین درمان در این موارد خودداری از کندن ناخن، بانداژ کردن ناحیه و رها کردن آن است. در صورتیکه تکههایی از کناره ناخن آویزان شدهاند، بهجای جویدن باید آنرا با ناخنگیر به میزان مناسب جدا کرد. بعد از شستشو با آب و صابون میتوان برای کاهش درد به مدت ده دقیقه در داخل آب خنک نگاه داشت و در انتها با کرم یا روغن آنرا نرم کرد.
البته در مورد آسیبهای فیزیکی شدید اگر بستر ناخن ترک خورده باشد و همچنین در مورد فرو رفتن ناخن در گوشت، پزشک با جراحی موضعی بخش آسیب دیده را بر میدارد تا ناخن دوباره رشد کند.
درمان درد ناشی از عفونت ناخن
در روش خانگی روغن درخت چای یا روغن پونه کوهی برای درمان عفونتهای خفیف استفاده میشود. اما بهترین کار استفاده از کرمهای موضعی مخصوص است. در عفونتهای باکتریایی کرمهای آنتی بیوتیک بر اطراف ناخن و انگشت بکار میرود. فونتهای قارچی هم با کرم ضد قارچ موضعی رفع میشوند. اما عفونتهای جدی تر نیاز به استفاده از قرصهای خوراکی با تجویز پزشک دارند.
پیشگیری از درد ناخن: نکات و راهکارها
برای دچار نشدن به درد ناخن رعایت نکات ساده زیر از ایجاد این مشکل و وخیم شدن آن جلوگیری میکند (در قسمت دستورالعمل های جامع مراقبت از ناخن برای داشتن ناخنهای سالم و زیبا، مطالب مفیدی در این رابطه نوشته شده است.):
۱.تمیز کردن و کوتاه کردن مرتب ناخن به اندازه کافی
۲. انجام مانیکور و پدیکور منظم در سالنهای زیبایی استاندارد و بهداشتی
۳. اجتناب از پوشیدن کفشهای تنگ و انتخاب انواع راحت متناسب با سایز پا
۴. پوشیدن دمپایی یا کفش در مکانهای عمومی مانند استخرها، سالنهای بدنسازی برای جلوگیری از ابتلا به عفونت
۵. استفاده از وسایل شخصی مانند ناخنگیر، حوله، سوهان، قیچی
۶. استفاده از دستکشهای مخصوص در محل کار یا موقعیتهایی که احتمال آسیبدیدگی وجود دارد
سوالات متداول در مورد درد ناخن
سوالات زیر رایجترین موارد مراجعان برای علت درد ناخن است.
علت درد ناخن بعد از پدیکور و مانیکور چیست؟
در حالت عادی نباید بعد از انجام مراقبتهای بهداشتی معمول دردی در ناخن ایجاد شود. اما انجام این کار در سالنهای غیر استاندارد از لحاظ بهداشتی مشکلات جدی سلامتی در ناخن ایجاد میکند. شایعترین آن عفونت ناخن به دلیل وسایل غیر بهداشتی و آسیب به ناخن است.
علت درد بعد از اکریلیک ناخن چیست؟
معمولا برای انجام اکریلیک ناخن، کوتیکول کوتاه شده و ناخن را سوهان میزنند. این کار ناخن را مستعد عفونت میکند. در صورتیکه سالن زیبایی استانداردهای بهداشتی را رعایت نکند، انجام اکریلیک ناخن میتواند باعث بروز درد ناشی از عفونت شود.
علت درد در بستر ناخن چیست؟
درد در بستر ناخن ناشی از عفونت، بیماریهای خاص، ناهنجاری و آسیبهای فیزیکی است.
علت درد گوشه ناخن چیست؟
جویدن ناخن، عفونت، آسیبهای فیزیکی، فرو رفتن ناخن در گوشت از مهمترین عوامل درد کناره ناخن است.
نتیجهگیری
دلایل بسیاری مانند آسیب فیزیکی، عفونت، جویدن ناخن و فرو رفتن آن در گوشت عامل ایجاد درد در ناخن هستند. هر چند میتوان التهاب و درد را با کمپرس سرد یا خیس کردن انگشتان در آب گرم تسکین داد، با این حال ادامه دار شدن درد و تورم نشانه مشکلی جدی است. اگر درد ادامه دار همراه با تغییر رنگ ناخن و التهاب زیاد باشد مراجعه به پزشک برای درمان آن ضروری است. با این حال پیش از هر درمانی انجام مراقبتهای بهداشتی روزانه از ناخن، استفاده از وسایل شخصی، مراجعه به سالنهای زیبایی بهداشتی برای مانیکور و پدیکور و همچنین پوشیدن کفشهای مناسب و راحت برای جلوگیری از درد ناخن بسیار اهمیت دارد.
مراجع
درد ناخن یکی از مشکلات رایجی است که معمولا در حالت عادی عوارضی ندارد. اما در برخی مواقع طولانی شدن آن به همراه تغییر رنگ، تورم و التهاب نشانه مشکلی جدی است که باید آنرا به سرعت درمان کرد. اگر جزو آن دسته افراد هستید که این مشکل بیش از یک هفته در ناخن پا یا انگشت شما طول کشیده است، در این مطلب مهمترین دلایل و نحوه درمان آن را بیان میکنیم.
مراجع