سندروم ناخن زرد یک بیماری نادر است که همزمان با زردی ناخن و تغییرات شکل ناخن، ریه و برخی اندامهای بدن را درگیر میکند. افراد مبتلا به این سندروم ناخنهایی زرد رنگ، منحنی شکل و ضخیم دارند. همچنین موارد مانند سرفههای مزمن و تورم مچ و قسمت پایین پا از علایم سندروم ناخن زرد هستند. درمان سندروم ناخن زرد مجموعهای از موارد مرتبط با بیماریهای زمینهای و همچنین درمانهای تخصصی برای بازگشت شکل ظاهری ناخن به حالت طبیعی را در بر میگیرد. هر چند این بیماری تعداد کمی از افراد را درگیر میکند، با این حال با توجه به اهمیت آن، در این مطلب به بررسی دلایل اصلی و نحوه انجام درمانهای تخصصی آن میپردازیم.
دلایل ایجاد سندروم ناخن زرد
گردش نامناسب خون و مهمتر از همه تجمع مایع لنفاوی در بخشهای مختلف بدن از جمله ناخنها علت اصلی ایجاد سندروم ناخن زرد است. این مشکل که معمولا در افراد بالای ۵۰ سال رخ میدهد، معمولا با تاثیر بر سیستم لنفاوی بهدلیل بیماریهای مختلف باعث ایجاد این نشانهها در ناخن میشود. مهمترین بیماریهای مرتبط با آن عبارتند از:
- برخی سرطانها مانند ریه، سینه، لنفوم
- بیماریهای خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید
- اختلالات نقص ایمنی مانند سندروم نفروتیک
- تغییر یا جهش در ژنهای خاص
- بیماریهای تیرویید
- قرار گرفتن در معرض فلز تیتانیوم در ایمپلنتهای دندانی یا مفصلی، داروهای حاوی دی اکسید تیتانیوم
نشانههای سندروم ناخن زرد
نشانه کاملا مشخص این سندروم، تغییر رنگ یا زرد شدن ناخنها و تجمع لنف زیر پوست است. از دیگر موارد رایج میتوان به نشانههای زیر اشاره کرد:
- منحنی شدن یا ضخیم شدن ناخنهای دست و پا
- جدا شدن ناخن از بستر
- کند شدن یا توقف رشد ناخن
- از بین رفتن کوتیکول ناخن
- آسیب به ریه و مجاری تنفسی
- تورم در پاها
- تجمع مایع در پوشش محافظ ریه
- سینوزیت مزمن یا التهاب و عفونت سینوس
- سرفه مزمن و مشکلات تنفسی
- عفونت تنفسی مانند ذاتالریه
البته باید توجه داشت که زرد رنگ شدن ناخنها همیشه نشانه ابتلا به این سندروم نیست. بلکه در بیشتر موارد عفونت ناخن یا مدت کوتاهی بعد از پاک کردن لاک ناخن عامل اصلی این تغییر رنگ است. تنها در صورتیکه زرد شدن ناخنها همراه با علائمی مانند تورم پا یا مشکلات ریوی باشد و در صورت تشخیص پزشک باید درمانهای خاص مربوط به سندروم ناخن زرد را انجام داد.
نحوه درمان سندروم ناخن زرد
پزشک متخصص بر حسب علت و شرایط مشکوک زمینهای، روند درمان را آغاز میکند. به عنوان مثال در صورت مشکل در ریه و دستگاه تنفس، تخلیه مایع از ریه و ماساژ تخصصی برای کمک به بهبود گردش خون توصیه میشود. همچنین با توجه به نوع بیماری درمانهای تخصصی مربوط نیز انجام میگیرد. سایر درمانهای مکمل برای این سندروم به شرح زیر هستند:
- استفاده از مکملهای ویتامین E یا کرمهای حاوی این ویتامین برای کمک به رشد ناخن
- استفاده از کرمهای استروئیدی برای کاهش التهاب و درمان نشانههای مربوط به ناخن
- استفاده از آنتیبیوتیکها
- بانداژ ، جورابهای مخصوص، ماساژ تخصصی و تمرین برای بهبود گردش خون
- انجام فعالیتهای ترمیمی و تخصصی ناخن در صورت جدا شدن آن از بستر یا ضخیم شدن
در صورت تشخیص سریع و مراجعه به پزشک با شروع درمان، مشکلات نیز به مرور رفع میشوند. اما این درمان در برخی موارد نیاز به مراجعه منظم پزشک دارد.
جمع بندی پایانی
سندروم ناخن زرد ممکن است به دلایل مختلفی مانند بیماریهای خود ایمنی، آرتریت روماتوئید و برخی سرطانها ایجاد شود. در هر یک از این موارد علاوه بر تورم بدن و مشکلات تنفسی، ناخنها نیز با زرد رنگ شدن خود را نشان میدهند. ضمن اینکه در بسیاری موارد شکل ظاهری ناخن ضخیم و منحنی شکل شده و حتی از بستر خود جدا میشود. در کنار درمانهای پزشکی خاص، استفاده از خدمات مراکز تخصصی زیبایی و سلامت ناخن برای برگشت ظاهری آن به شکل طبیعی از مواردی است که افراد درگیر با این مشکل باید به آن توجه کنند.
مرجع: