ما را دنبال کنید

Search
Close this search box.

شکستن ناخن از وسط، از علت ها تا درمان خانگی

شکستن ناخن از وسط، دلایل و درمان

سلامت ناخن و رعایت مراقبت‌های بهداشتی برای حفظ و نگهداری آن در کنار حفظ سلامت کل بدن اهمیت دارد. یکی از مشکلات رایج ناخن‌ها، شکستن آن از وسط است. بروز این حالت می‌تواند ناشی از دلایل ساده‌ای مانند ضربه و آسیب فیزیکی یا عادات رفتاری نادرست باشد. اما عوامل مهم دیگری مانند مراقبت‌های بهداشتی غیر استاندارد در کلینیک‌های زیبایی نامعتبر، کمبود مواد مغذی در بدن یا برخی بیماری‌ها نیز از سایر دلایل ایجاد آن هستند. هر چند این مشکل با رعایت نکات ساده‌ای قابل پیشگیری است، با این حال در برخی موارد درمان پزشکی باید مورد توجه قرار گیرد. در این مطلب تلاش می‌شود بعد از پرداختن به مهم‌ترین دلایل ایجاد این مشکل، درمان های خانگی و نحوه پیشگیری شکستن ناخن از وسط را بررسی کنیم.

علل شکستن ناخن از وسط

شکافتن ناخن از وسط به دلایل مختلف تغذیه‌ای، فیزیکی، رفتاری یا برخی بیماری‌ها اتفاق می‌افتد. شناخت علت این مشکل و اقدام برای جلوگیری از رفع آن از بوجود آمدن مشکلات بعدی جلوگیری می‌کند.

دلایل تغذیه‌ای

مهم‌ترین دلیل تغذیه‌ای شکستن ناخن از وسط، کمبود ویتامین‌ B7، ناکافی بودن پروتئین، روی و کلسیم در بدن است. در صورتی‌که این مواد از طریق تغذیه به بدن نرسند، ساختار ناخن ضعیف و شکننده خواهد شد. بنابراین لازم است با بررسی دقیق سطح این مواد، در صورت نیاز از مکمل‌های مربوط استفاده کرد.

دلایل رفتاری

شکافتن ناخن ممکن است به دلیل برخی عادات رفتاری یا مراقبت‌های نادرست بهداشتی در مراکز زیبایی غیر استاندارد و نامعتبر بوجود آید. جویدن مکرر ناخن، قرار دادن بیش از حد ناخن در معرض آب، اشتباه در کوتاه کردن یا سوهان کشیدن، بکار بردن لاک‌ها و پاک‌کننده‌های ناخن غیر استاندارد، استفاده مکرر از ناخن‌های مصنوعی در طولانی مدت با ضعیف کردن ساختار ناخن و ایجاد فشارهای شدید باعث ایجاد ترک‌های کوچک و در نهایت شکاف‌های شدید در آن می‌شوند.

دلایل فیزیکی

ضربات فیزیکی ناگهانی یا مداوم به ناخن‌ها یکی از دلایل شکافتن ناخن است. بجز ضربات شدید ناگهانی در حین فعالیت روزانه یا کارهای سخت، آسیب‌های جزئی اما دائمی مانند تایپ کردن یا نواختن سازهای موسیقی به مرور زمان ساختار ناخن‌ها را ضعیف و شکننده می‌کند.

بیماری‌ها و عوارض پزشکی

برخی مشکلات و بیماری‌های زمینه‌ای با تاثیر بر سلامت ناخن احتمال شکستن آن از وسط را بیشتر می‌کنند. پر کاری یا کم‌کاری تیرویید،  مشکلات پوستی مانند پسوریازیس، بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس، آنمیا یا کمبود شدید آهن از مهم‌ترین آن‌ها هستند. از طرفی عفونت‌ قارچی اونیکومیکوزیس و عفونت باکتریایی پارونیشیا از دیگر بیماری‌های عامل شکافته شدن ناخن هستند که باید برای درمان آن اقدام کرد.

 روش‌های پیشگیری از شکستن ناخن از وسط

هر چند همیشه نمی‌توان مانع از شکستن ناخن شد، با این حال رعایت نکات احتیاطی به رشح زیر و تغییر سبک زندگی در این خصوص بسیار موثر است:

مراقبت‌های بهداشتی

در مرحله اول رعایت نکات زیر از عوامل مهم جلوگیری از شکستن ناخن است:

  • عدم استفاده از لاک پاک کن‌های حاوی مواد شیمیایی قوی
  • مراجعه به مراکز و کلینیک‌های زیبایی معتبر و استاندارد برای انجام مراقبت‌های بهداشتی روتین
  • استفاده از ناخن‌گیرهای مناسب و تیز برای کوتاه کردن ناخن
  • استفاده از دستکش هنگام شستشو یا تماس با مواد شیمیایی
  • دوری از قرار دادن بیش از اندازه ناخن‌ها در معرض آب
  • پوشیدن دستکش و محافظ‌های خاص هنگام انجام کارهای سخت و آسیب‌زننده

استفاده از محصولات محافظتی

این دسته نکات پیشگیری کننده در دو بخش اصلی زیر قابل طبقه‌بندی است:

  • استفاده از مرطوب‌کننده تجویز شده توسط پزشک برای هیدراته کردن ناخن و کوتیکول‌ها
  • استفاده از روغن‌های طبیعی برای نرم نگاه داشتن سطح ناخن

تغذیه مناسب

هر چند شکستن ناخن از وسط به دلیل تغذیه نامناسب کمتر اتفاق می‌افتد، با این حال رعایت رژیم تغذیه‌ای مناسب غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی به استحکام ساختار ناخن کمک می‌کند. مصرف مکمل‌های بیوتین و ویتامین‌های گروه B از مهم‌ترین نکات تغذیه‌ای برا یپیشگیری از این اتفاق است.

تغذیه مناسب، عاملی برای پیشگیری از شکستن ناخن از وسط

  درمان‌های خانگی برای شکستن ناخن از وسط

برخی درمان‌های خانگی در بهبود، تقویت و محافظت از ناخن‌های شکسته شده موثرند. استفاده از روغن‌ها، مرطوب‌کننده‌ها، رعایت تغذیه سالم و سایر محصولات داروخانه‌ای متداول‌ترین موارد رایج در این خصوص هستند:

استفاده از روغن‌ها

قرار دادن روغت درخت چای یا اسطوخودوس بر روی ناخن و اطراف پوست،‌یکی از روش‌های موثر برای بهبود مشکل شکستن ناخن و سلامت آن است. روغن‌ها علاوه بر آبرسانی مناسب به ناخن خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی نیز دارند.

مرطوب‌کننده‌های طبیعی

استفاده منظم از کرم‌های دست و روغن کوتیکول باعث هیدراته شدن و مرطوب نگاه داشتن ناخن می‌شوند. علاوه بر این ناخن نیز به شکل سالم رشد می‌کند.

تغذیه سالم

رعایت یک رژیم غذایی متعادل دارای انواع مواد مغذی، ویتامین‌ها و مواد معدنی به استحکام و بهبود سلامت ناخن کمک می‌کند. گنجاندن مقادیر مناسبی از مواد غذایی حاوی بیوتین، پروتئین، آهن و روی در رژیم غذایی روزانه درمان مناسبی برای شکستن ناخن از وسط است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در برخی موارد شکستن ناخن به‌راحتی با استفاده از درمان‌های خانگی بهبود نمی‌یابد. در این حالت وجود نشانه‌های زیر دلیل بر ضرورت مراجعه سریع به پزشک است:

  • عفونت ناخن: در صورت مشاهده هر نوع قرمزی، تغییر رنگ، درد یا تورم شدید در ناخن انجام مراقبت‌های سریع پزشکی باید در اولویت قرار گیرد. برای اطلاعات بیشتر در این رابطه به قسمت همه چیز درباره عفونت ناخن پا + درمان! مراجعه کنید
  • شکستن مداوم ناخن: اگر با وجود مراقبت و درمان خانگی، شکاف در ناخن همچنان وجود داشته باشد، باید برای پیدا کردن راه حل لازم به پزشک مراجعه کرد.
  • بروز مشکلات پزشکی: اگر شکاف ناخن همراه با نشانه‌های دیگر مانند خستگی، تغییرات پوستی یا مشکلات معده همراه بود، احتمال دارد بیماری زمینه‌ای وجود داشته باشد که باید برای درمان آن اقدام کرد.

  نتیجه‌گیری

شکستن ناخن از وسط به دلایل مختلفی مانند آسیب‌های فیزیکی، مراقبت‌های نادرست بهداشتی، تغذیه نامناسب و برخی بیماری‌های ایجاد می‌شود. دانستن عوامل اصلی تاثیرگذار بر ایجاد این مشکل کلید اصلی حفظ سلامت و استحکام ساختار آن‌ها است. معمولا با رعایت نکاتی ساده مانند پوشیدن دستکش و محافظ، استفاده از مکمل‌های تغذیه‌ای، دوری از محصولات بهداشتی قوی و استفاده از محصولات مرطوب‌کننده و روغن‌های ناخن می‌توان از شکستن ناخن جلوگیری کرد. با این حال توجه به انتخاب مرکز زیبایی معتبر و استاندارد با هدف پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های ناخن و در نهایت مراجعه به پزشک در صورت تداوم این حالت از نکاتی هستند که اهمیت بسیاری در حفظ سلامت ناخن دارند.

مراجع:

medicalnewstoday

pharmeasy

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Stay in the loop

مشاوره رایگان