زمانیکه گوشهای از ناخن پا به سمت داخل و بافت نرم فرو میرود، نشانههایی مانند درد، تورم، قرمزی و حتی عفونت را ایجاد میکند. برای جلوگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت پا لازم است مراقبتهای بهداشتی کاملی را در این خصوص انجام داد. با این حال در بسیاری موارد با شدید شدن علائم (مخصوصا عوارض ناخن فرو رفته برای سالمندان بیشتر است به دلیل پایین بودن سیستم ایمنی بدنشان نسبت به جوانان) نیاز است به متخصص و کلینیکهای معتبر در این خصوص مراجعه کرد و فعلا دست به جراحی ناخن فرو رفته نزد! در این مطلب بعد از بررسی دلایل ایجاد مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت، روش های پیشگیری و درمان خانگی و پزشکی (مخصوص درمان های مدرن) آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
فرو رفتن ناخن در گوشت چیست؟
فرو روفت ناخن در گوشت زمانی اتفاق می افتد که لبهها یا گوشههای ناخن پا (معمولا انگشت شست) به قسمت نرم اطراف فرو میرود. این مشکل رایج، میتواند باعث درد، تورم، قرمزی و التهاب و در حال شدید آن عفونت شود. معمولا این مشکل با استفاده از درمانهای خانگی بهبود مییابد. با این حال هر نوع درد شدید و عفونت در حال گسترش نیاز به درمان پزشکی دارد. اما پیش از هر چیزی توجه به دلایل ایجاد این مشکل، اولین قدم برای پیشگیری آن است.
علل فرو رفتن ناخن در گوشت
فرو رفتن ناخن در گوشت دلایل مختلفی از بهداشت نامناسب تا ناهنجاریهای فیزیکی را شامل میشود. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از کفشها و جورابهای بسیار تنگ
- کوتاه کردن بیش از حد ناخن یا بریدن لبههای آن (در قسمت روش صحیح کوتاه کردن ناخن، کاملا روش صحیح ناخن گرفتن را توضیح داده ایم)
- آسیب و ضربه فیزیکی سنگین بر روی ناخن
- نحوه نادرست راهرفتن یا ایستادن
- انحنای غیر معمول انگشتان پا
- بهداشت نامناسب پا و تعریق بیش از اندازه
- عوامل ژنتیکی
هر یک از این عوامل باعث ایجاد درد، ناراحتی و بروز نشانههایی میشود که زندگی روزمره فرد را با مشکل مواجه میکند.
علائم فرو رفتن ناخن در گوشت
التهاب و درد پا، رایج ترین نشانههای فرو رفتن ناخن در گوشت است که در موارد شدید میتواند حتی عفونت را نیز به دنبال داشته باشد. در صورتیکه هر یک از نشانههای زیر را مشاهده کردید، لازم است جهت درمان به کلینیکهای معتبر مراجعه کنید:
- درد ناخن بعد از فشار دادن
- پوست حساس، متورم یا سفت در بخش کناری ناخن
- التهاب پوست در قسمت بالای انگشت پا
- خونریزی از ناخن در حال رشد
- ترشح چرک در ناحیه صدمه دیده
- جمع شدن مایع و متورم شدن ناحیه
حتی خواندن این علائم هم احساس بدی را بوجود میآورد. اما میتوان با استفاده از روشهایی ساده، مانع ازتجربه این نشانههای مشکلزا و دردرسرآفرین شد.
عوارض جانبی فرو رفتن ناخن در گوشت
در صورت مشاهده نشانههای مربوط به این مشکل در ناخن پا، استفاده از روشهای درمانی خانگی و پزشکی ضروری است. زیرا در صورت عدم توجه با عارضه عفونت و در نتیجه سخت شدن روند درمان مواجه میشویم. برخی افراد با بیماریهای خاص مانند مبتلایان به دیابت، مشکل گردش خون ضعیف در پا، آسیب عصبی در پا یا ساق لازم است ضمن توجه به مراقبتهای فردی، مراجعه منظم به کلینیکهای تخصصی را نیز در برنامه خود قرار دهند. زیرا این دسته افراد بسیار مستعد به ابتلا به مشکلات در ناخن پا هستند و معاینههای دورهای از ایجاد مشکلاتی مثل عفونت جلوگیری میکند.
پیشگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت
رعایت نکات ساده زیر مانع از فرو رفتن ناخن در گوشت و تجربه نشانههای دردناک آن است:
- کوتاه کردن درست ناخنها به شکلی که گوشههای آن گرد یا خیلی کوتاه نشوند. انجام این کار بعد از حمام احتمال ایجاد مشکل را کمتر میکند.
- رعایت بهداشت فردی پا و تمیز و خشک نگاه داشتن آن عامل مهمی در پیشگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت است.
- کفشهای تنگ یا خیلی گشاد، هر یک به انگشتان پا آسیب میرسانند. بنابراین کفش انتخابی باید دارای طول و عرض مناسبی بر طبق سایز پا باشد.
- مراجعه منظم به کلینیکهای تخصصی برای انجام مراقبتهای مربوط به ناخن پا اقدام اصلی برای پیشگیری از مشکلات و بیماریهای مربوط به ناخن پا است.
درمان های خانگی فرو رفتن ناخن در گوشت
در بیشتر موارد، توصیه اصلی، مراجعه به متخصصان و کلینیکهای مربوط برای درمان مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت پا است. با این حال اگر مشکوک به این عارضه هستید، بهتر است برای جلوگیری از عفونی شدن ناخن، مراقبتهای زیر را انجام دهید:
- پاها را ۳ تا ۴ بار در روز در آب گرم خیس کنید و سپس با استفاده از یک پنبه پوست اطراف آنرا به آرامی از ناخن دور کنید. برای ضد عفونی کردن می توان از مقداری نمک اپسوم در آب استفاده کرد.
- از کوتاه کردن مکرر ناخن پا دوری کنید. زیرا این کار مشکل را بدتر خواهد کرد.
- کفشی بپوشید که انگشتان پا در آن بهراحتی قرار گیرند و فضای کافی داشته باشد.
توجه داشته باشید که در صورت مشاهده هر نشانهای مانند درد، تورم، التهاب و عفونت مراجعه به متخصص ضروری است.
درمان های پزشکی فرو رفتن ناخن در گوشت
در مراحل اولیه ایجاد این مشکل، پزشک با ابزار مخصوص ناخن را کمی از بستر خود بالاتر میآورد و سپس دستورات لازم برای مراقبتهای خانگی را تجویز میکند. اما اگر مشکل شدید باشد، متخصص ممکن است بعد از بررسی دقیق، برداشتن بخشی یا تمام ناخن پا از طریق جراحی را توصیه کند.
برداشتن بخشی از ناخن پا
در طی این فرایند که بهراحتی و با استفاده از بی حس کردن موضعی انجام میشود، متخصص یک لبه یا هر دو لبه ناخن را بر میدارد. برای جلوگیری از رشد ناخن در حین درمان نیز، با استفاده از ماده شیمیایی مخصوص روند رشد کنترل و متوقف میشود. اما بعد از شروع رشد ناخن، متخصص تکه پنبهای را زیر ناخن قرار میدهد تا مانع فرو رفتن مجدد آن در گوشت شود. در این حالت تعویض مرتب پنبه برای جلوگیری از عفونت ضروری است. مدت زمان بهبود ناخن در این روش ۴ تا ۶ هفته است.
برداشتن کامل ناخن پا
اگر مشکل جدی باشد، پزشک اقدام به برداشتن کامل ناخن میکند. در این حالت نیز بعد از دریافت بی حس کننده موضعی، کل ناخن برداشته میشود. از آنجا که بعد از جراحی ممکن است انگشت پا حساس و دردناک شود، متخصص، استفاده از مسکنهایی مانند ایپوبروفن یا استامینوفون و موارد مشابه را تجویز میکند. زمان بهبودی در این روش جراحی، شش تا هشت هفته است و فرد باید در این مدت کفشی بسیار نرم و گشاد استفاده کند. (با وجود متدهای پودولوژی ناخن، درصد بسیار بالایی از مشکلات این ناخن ها بدون برداشتن کامل حل می شود!)
ارتونیل
ارتونیل ناخن درمانی مدرن و علمی برای مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت است. در این درمان، با استفاده از سیم هایی که بر روی ناخن قرار می گیرد، عادت رشد ناخن به طرفین اصلاح شده و بعد از مدتی ناخن ها با عادت جدید (رشد به سمت بالا) رشد می کنند. این درمان، جزو به روزترین درمان های ناخن فرو رفته در گوشت است! در قسمت همه چیز درباره ارتونیل ناخن، این درمان را مفصل توضیح داده ایم.
درمان ناخن فرو رفته در گوشت در کلینیک دارا دادفر
مرکز تخصصی دکتر دارا دادفر، بهعنوان یکی از کلینیکهای معتبر فعال در زمینه خدمات مراقبتی و زیبایی ناخن، امکانات کاملی را برای انجام فعالیتهای درمانی ناخن فرو رفته در گوشت در اختیار دارد. متخصص بعد از ارزیابی و معاینه دقیق مشکل و شناسایی شدت آن، روند درمانی را آغاز میکند. کلیه مراحل بدون درد، با استفاده از تجهیزات تخصصی و رعایت بالاترین سطح استانداردهای بهداشتی انجام میگیرد. برای مشاهده نمونه کارهای ما به صفحه اینستاگرام ما مراجعه کنید.
سوالات متداول
در انتهای بحث، رایجترین سوالات مراجعان به کلینیک در خصوص مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت را پاسخ میدهیم:
آیا استفاده از پماد برای بهبود ناخن فرو رفته در گوشت مفید است؟
یکی از روش های مراقبتی ناخن فرو رفته در گوشت، استفاده از پماد آنتی بیوتیک است. بعد از آن نیز برای جلوگیری از عفونت، باید محل را بانداژ کرد.
آیا می توان از کمپرس یخ برای کاهش نشانههای ناخن فرو رفته در گوشت استفاده کرد؟
استفاده از کمپرس یخ یا مسکنها با تجویز متخصص باعث کاهش التهاب و درد میشود.
آیا ناخن فرو رفته در گوشت به خودی خود بهبود مییابد؟
فرو رفتن ناخن در گوشت، در حالت شدید و بروز نشانهها مشکلی است که نیاز به درمان و مداخله پزشکی دارد. اما اگر مشکل در مراحل اولیه باشد، استفاده از درمانهای خانگی به شکل مناسب میتواند موثر باشد. با این حال توصیه اصلی مراجعه به متخصص برای درمان سریع است.
آیا ناخن فرو رفته در گوشت را میتوان در خانه کوتاه کرد؟
به طور قطع خیر. زیرا امکان عفونت در صورت انجام این کار در خانه بسیار بالا است. بنابراین باید برای کوتاه کردن ناخن فرو رفته به متخصص مراجعه کرد تا وی با استفاده از ابزار استریل، درمان مورد نیاز را انجام دهد.
آیا برداشتن ناخن فرو رفته در گوشت دردناک است؟
از آنجا که برای برداشتن ناخن از بی حس کننده موضعی استفاده میشود، انجام این کار کاملا بدون درد است.
در صورت جراحی و برداشتن ناخن، آیا مجدد رشد میکند؟
اگر ناخن به شکل جزئی برداشته شود، در عرض سه تا چهار ماه دوباره رشد میکند. اما در صورت برداشتن کامل ناخن، رشد مجدد ممکن است تا یکسال طول بکشد. در هر دو حالت ناخن دوباره رشد کرده نازکتر از قبل خواهد بود.
مرجع: