ناخنها اطلاعات مهمی در مورد سلامتی را نشان می دهند. در بسیاری موارد تغییرات ظاهری ناخن نشانهای از نگرانیهای پزشکی یا مراقبتهای بهداشتی نامناسب است که نباید آنها را نادیده گرفت. در این مطلب نه نشانه دردسرساز در ناخن مانند تغییرات شکلی، تغییرات رنگی، خطوط و ترک های ناخن و دلایل ایجاد آن را بررسی میکنیم.
۱.پوست عفونی، قرمز و ملتهب اطراف ناخن
این مشکل که «پارونیشیا» یا عفونت بافت نرم اطراف ناخن نام دارد، در اثر ورود قارچ، باکتری به ناخن بهدلیل بیماری یا آسیب به کوتیکول و بخشهای اطراف آن رخ میدهد. معمولا این التهاب در محل اتصال ناخن به پوست و قسمت کناری صدف ناخن ایجاد میشود. دیابت، ضعف سیستم ایمنی و برخی بیماریهای پوستی میتوانند این حالت را ایجاد کنند. اما در بسیاری موارد نیز بهداشت نامناسب ناخن پا، عقب راندن و برداشتن غیر بهداشتی کوتیکول ناخن حین مانیکور و پدیکور نیز باعث ایجاد عفونت در بافت نرم ناخن میشوند.
۲. ناخنهای شکننده یا دفرمه شده
ضربه شدید به انگشتان پا به بستر ناخن آسیب میرساند و باعث رشد آن به حالت تغییر شکل یافته میشود. شکنندگی ناخنها هم به دلیل مشکلات تغذیهای، تماس ناخن با مواد شیمیایی خشن، کم خونی ناشی از فقر آهن، مشکلات تیرویید رخ میدهد. در کنار مراجعه به پزشک متخصص برای رفع بیماریهای زمینهای، کوتاه کردن، فرم دادن و مراقبت ناخن توسط متخصص سلامت و زیبایی میتواند مانع از بروز مشکلات جدیتر بعدی در این زمینه شود.
۳. فرو رفتگی ناخن
در این حالت فرو رفتگی یا بریدگیهای گرد کوچکی در ناخنها ظاهر میشود. افرادی که دارای بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس و اگزما هستند، بیشتر درگیر این مشکل میشوند. البته فرو رفتگی ناخن میتواند به بیماری خود ایمنی آلوپسی آرهتا که باعث ریزش مو میشود نیز مرتبط باشد.
۴. ناخنهای چماقی شکل
در این حالت نوک انگشتان بزرگتر شده و ناخنها در اطراف آن به شکل منحنی در میآیند. البته این تغییر ظاهری در عرض چند سال اتفاق میافتد. اما متداولترین دلایل آن کمبود اکسیژن خون، بیماری ریه، مشکلات قلبی، سیروز کبدی و مشکلات گوارشی است.
۵. ناخنهای قاشقی شکل
در این شکل تغییر ظاهری، ناخنها نرم شده و لبههای ان به سمت بالا خمیدگی پیدا میکنند. دلیل اصلی قاشقی شدن ناخنها، کم خونی ناشی از فقر آهن و در برخی موارد نوعی مشکل کبدی به نام هموکروماتوز است. در افرادی که این عارضه را دارند، بدن آهن زیادی را از غذا جذب میکند.
۶. ناخنهای تِری
در این حالت بیشتر سطح ناخن بهجز نوار باریک قرمز یا صورتی انتهایی آن، سفید رنگ میشود. البته این تغییر رنگ گاهی بهدلیل افزایش سن اتفاق میافتد. اما در بیشتر موارد ممکن است نشانه یک بیماری جدی پزشکی مانند مشکلات کبدی، نارسایی احتقانی قلب یا دیابت باشد.
۷. خطوط بیو
خطوط بیو، شیارهای عمیقی هستند که بهصورت افقی بر سطح ناخن ظاهر میشوند. این خطوط در زمانیکه رشد ناخن بهدلیل آسیب یا بیماری بهطور موقت متوقف شود، بر روی ناخن دیده میشود. عفونت، دیابت کنترل نشده، بیماریهای عروق محیطی، بیماریهای همراه با تب بالا (مخملک، سرخک، اوریون، ذاتالریه)، عدم دریافت کافی روی در تغذیه روزانه، برخی از داروها مانند رتینوئیدها، شیمی درمانی مهمترین دلایل ایجاد این خطوط بر ناخن هستند.
۸. جدا شدن ناخن از بستر
جدا شدن ناخن از بستر آن به دلیل آسیب، عفونت یا واکنش به دارو و مواد شیمایی مورد استفاده بر روی ناخن مانند چسب ناخن مصنوعی یا سختکننده اتفاق میافتد. همچنین بیماریهای شدید تیرویید و بیماری پوستی پسوریازیس نیز میتوانند باعث ایجاد این بیماری شوند.
۹. سندرم ناخن زرد
در این حالت ضخیم شدن ناخن و رشد کند آنها در نهایت موجب زرد شدن رنگ ناخن میشود. ناخنهای مبتلا به این سندرم، ممکن است فاقد کوتیکول باشند و در بخشهایی نیز از بستر خود جدا شوند. علت ایجاد این تغییر شکل بیماریهای ریوی مانند برونشیت مزمن و ورم لنفاوی (لنف اِدِم) است.
جمعبندی پایانی
هر چند بسیاری از این نشانهها ناشی از بیماریها و مشکلات زمینهای هستند اما برخی نیز بهدلیل مراقبتهای بهداشتی نادرست و استفاده از خدمات غیر استاندارد مراکز زیبایی ناخن است. در همه این موارد هر چند مراجعه به پزشک متخصص برای برطرف کردن ریشه مشکل ضروری است، اما همزمان با آن استفاده از خدمات مراکز تخصصی سلامت ناخن برای انجام فعالیتهای مرتبط با هدف برگرداندن شکل ظاهری ناخن به حالت طبیعی نیز اهمیت دارد. کلینیک دکتر دارا دادفر این افتخار را دارد تا با پشتوانه رضایت و اعتماد مراجعان خود و بهرهگیری از جدیدترین تجهیزات مشکلات مربوط به تغییرات ظاهری ناخن را بعد از درمانهای پزشکی رفع بیماری انجام دهد.
مراجع