کوتیکول ناخن لایه شفاف و نازک در ریشه آن است که بهعنوان سدی طبیعی برای جلوگیری از نفوذ باکتریها و قارچها به بستر یا ماتریکس ناخن عمل میکند. این بخش بسیار آسیب پذیر است و در اثر تغذیه نامناسب، خشک شدن و استفاده از مواد شیمیایی قوی به مرور زمان میتواند دچار مشکل شود. با توجه به اهمیت مراقبت از کوتیکول در حفظ سلامت ناخن، در این مطلب به بررسی اهمیت مرطوب کردن، هیدراتاسیون عمیق کوتیکول ناخن و استفاده از ویتامین های تقویت کننده میپردازیم. همچنین روشهای موثری را به منظور مراقبت اصولی کوتیکول بهعنوان سپر محافظتی قدرتمند برای جلوگیری از آسیب به ناخن تشریح میکنیم. اگر می خواهید درباره روش ها و کارهای مراقبتی از ناخن بیشتر بدانید به مقاله مراقبت از ناخن سر بزنید.
کوتیکول ناخن چیست؟
کوتیکول ناخن، لایهای شفاف از پوست است که در امتداد لبه پایین انگشتان دست یا پا و بر روی بستر یا ماتریکس ناخن قرار دارد. کوتیکول بهعنوان یک سپر محافظتی از ناخن در برابر باکتریها و عوامل آسیبزای خارجی محافظت میکند. این بخش از ناخن و اطراف آن بسیار ظریف است و در صورت مراقبت نادرست، خشک، آسیبدیده و عفونی میشود. بنابراین لازم است تا با استفاده از روشهای درست از سلامت آن محافظت کنیم.
روشهای مراقبت و تقویت کوتیکول ناخن
اگر چه بسیاری از افراد تنها زمانیکه مانیکور یا پدیکور انجام میدهند، به فکر مراقبت از کوتیکول های ناخن هستند، اما باید توجه کنیم که مراقبت اصولی روزانه از این بخش بسیار اهمیت دارد. اما چگونه میتوان این کار را انجام داد؟
مرطوب کردن و هیدراتاسیون عمیق کوتیکول
کوتیکول ناخن مانند بقیه قسمتهای پوست نرم نیستند، اما ساختار آن به شکلی است که مرطوب کردن و آبرسانی مناسب بسیار اهمیت دارد. کوتیکول هم مانند پوست دست خشک میشود و استفاده روزانه از یک مرطوبکننده مناسب برای این بخش نیز به همان اندازه پوست دست ضروری است.
بیشتر متخصصان استفاده از پمادها یا کرمها مانند وازلین را برای این منظور توصیه میکنند. اما برخی نیز بهدلیل غلظت بالای وازلین و جذب نسبتا دیر آن در پوست، استفاده از لوسیونها را بهعنوان جایگزین روزانه در نظر میگیرند. در این حالت افراد بدون احساس سنگینی چربی زیاد بر روی دست، بهراحتی قادر به استفاده روزانه از لوسیون برای مرطوب نگاه داشتن کوتیکول خواهند بود.
البته برخی سالنهای زیبایی نیز موم داغ را برای این منظور بهکار می برند. به این شکل که فرد دستهای خود را داخل موم نسبتا گرم روغنی برای مدت کوتاهی قرار میدهد، سپس به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دستها را با یک دستکش پلاستیکی میپوشاند. این روش، درمانی فوقالعاده برای نرم نگاه داشتن کوتیکول های بسیار خشک و پوسته پوسته شده است. با این حال فارغ از روش مورد استفاده، نکته مهم مرطوب نگاه داشتن مرتب کوتیکول ناخن است. عکس کوتیکول خشک را می توانید در زیر ببینید.
رژیم غذایی مناسب و مصرف ویتامینهای تقویت کننده
رعایت یک رژیم غنی از ویتامینها و مواد معدنی عامل مهمی در تقویت و حفظ سلامت کوتیکول ها و ناخن است. طبق توصیه پزشکان گنجاندن کافی مواد پروتئینی مانند گوشت بدون چربی، تخم مرغ، عدس، بادام زمینی و لوبیا در برنامه روزانه برای این منظور بسیار اهمیت دارد. در کنار آن مصرف مکملهای روی، آهن، ویتامین B12، ویتامین A و بیوتین با مشورت پزشک باعث تقویت بیشتر کوتیکول و ناخنها میشود.
دوری از برداشتن عمیق کوتیکول ها
متخصصان به هیچ وجه توصیهای برای برداشتن و بریدن کوتیکول ها ندارند. زیرا از نظر آنها انجام این کار باعث ایجاد شکاف در کوتیکول و افزایش احتمال عفونت و تحریک ناخن میشود. هر نوع عفونت باکتریایی در ناخن میتواند با بروز مشکلات بعدی رشد آنرا متوقف کند. بهعنوان جایگزین بریدن کوتیکول ها، بهترین کار عقب راندن این بخش با استفاده از ابزار مناسب است.
دوری از انجام مانیکور یا پدیکور خشن
عامل بسیاری از عفونتهای ناخن مانند پارونیشیا و دردناک شدن کوتیکول، انجام مانیکور یا پدیکورهای خشن و بسیار تهاجمی در مراکز زیبایی است. قرمزی و درد در ناخن در این حالت که بهدلیل دستکاری شدید کوتیکول ایجاد میشود، حتی ممکن است برای درمان نیاز به آنتیبیوتیک را در فرد ایجاد کند. بنابراین هنگام مراجعه به مراکز زیبایی حتما به تکنسین مربوط در این خصوص نکات لازم را گوشزد کنید.
عدم استفاده از مواد شوینده قوی
کوتیکول ناخن در اثر شستشوی مکرر با مواد شوینده قوی یا استفاده از استون به مرور خشک میشود. بنابراین توصیه متخصصان، استفاده از دستکش هنگام کار با مواد شوینده و لاک پاکنکنهای بدون استون برای این منظور است. به این شکل علاوه بر کوتیکول، بستر ناخن هم از خشک شدن دور میماند.
عدم جویدن ناخن
بسیاری از افراد عادت به جویدن ناخن و قسمتهای برجسته کناری آن دارند. این کار به مروز زمان علاوه بر بدشکل شدن و تغییر شکل ناخن، باعث تورم، دردناک شدن و افزایش احتمال عفونت قارچی یا باکتریایی ناخن میشود. بهترین کار برای ترک این عادت انجام منظم مانیکور و دوری از محرکهای انجام این کار مانند اضطراب و استرس است. در قسمت جویدن ناخن و عوارض آن می توانید مفصل تر درباره پیامدهای آن بخوانید.
جمع بندی پایانی
مراقبت از کوتیکول ناخن برای حفظ سلامت کل بدن ضروری است. این بخش با محافظت از ورود عفونت و آسیبهای خارجی به ناخن نقش مهمی در جلوگیری از ایجاد مشکلات جانبی شدید مانند جدا شدن ناخن از بستر یا درد و تورم میشود. علاوه بر مراقبتهای روزانه روتین مانند تغذیه درست و مرطوب نگاه داشتن کوتیکول، استفاده از خدمات مراکز تخصصی بهداشتی زیبایی ناخن نیز بسیار اهمیت دارد. زیرا هر نوع مانیکور یا پدیکور آسیبزا یا خشن با آسیب به کوتیکول، باعث به خطر افتادن سلامت ناخن خواهد شد.
منابع: